Skip to main content

Ingen skal få se at jeg gråter

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Geir Svardal
Leseeksemplar fra Aschehoug

Cissi Klein ble født i Norge, men av jødisk familie. Hun er tretten år, og bor med familien i Trondheim, da andre verdenskrig bryter ut.

Det går rykter om at jøder blir sendt til arbeidsleire, men enn så lenge har det vært stille i Trondheim. Så rykker krigen nærmere. Statspolitiet beslaglegger alle eiendelene til jødene, og faren til Cissy må gi fra seg nøklene til den veldrevne bedriften hans, Sæpemagasinet. En natt blir faren, Wulf og broren, Abraham arrestert og sendt i arbeidsleir.

Dagene går, og det blir november 1942. En morgen kommer statspolitiets patruljebiler kjørende inn i nabolaget. Jødene som bor der, får beskjed om å gjøre seg klare til å flytte, de vil bli hentet i løpet av dagen. Cissy smetter ut av døren, og tar følge med venninnene Rut og Eva til skolen. Den dagen kommer de for sent. Klasseforstanderen deres heter Randi Skorge Reppe. Vanligvis vanker en streng skyllebøtte fra henne når noen kommer for sent, men denne dagen er det som om hun føler at noe er galt. Hun bryr seg ikke om det, og gjør alt hun kan for å roe ned Cissy som er ganske ute av seg.

Undervisningen starter, og kort tid etter banker det på døra. Utenfor står to politimenn, som forteller at de har kommet for å hente Cissi Klein. Det ble hennes siste dag på skolen. Cissi transporteres til Polen, og kort tid etter ankomst, ender hennes liv i et gasskammer på Auschwitz.

Cissi Klein blir omtalt som Trondheims Anne Frank. På Museumsplass i Trondheim, er det satt opp en statue av henne - Sittende på en benk, med en skoleveske eller koffert på fanget.

Sår og sann historie som er lettlest. Utrolig tankevekkende historie, og jeg er glad for at forfatteren skrev den. Slike historier er så viktige å bevare. Les den!

Terningkast: 5-

 

Forfatter: Geir Svardal
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 250
Format: Pocket
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Onsdag 26. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes.

Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord». Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.


Om forfatteren:

Geir Svardal (f. 1959) er journalist i Adresseavisens helgemagasin, Ukeadressa. Han har gitt ut tre bøker om Rosenborg, samt biografier om Kåre Ingebrigtsen og Camilla Herrem.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje

 

 Rene bokgrupper:

 



Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Aschehoug