Slankeoperasjon - en enkel utvei?

  • Camilla Bøe Nilsen

Livet som overvektig kan være utfordrende. Det meste er tungt, vanskelig å finne klær man trives i, dårlig selvbilde, kommentarer fra både mennesker man kjenner og ikke kjenner og mye annet. Man prøver gjerne utallige slankekurer, hvor man går ned mange kilo, men legger på seg det dobbelte etter endt kur.

Noen sliter med sykdommer ved siden av som gjør at det å gå ned i vekt blir enda vanskeligere. Jeg var en av dem. Jeg hadde intrakraniell hypertensjon, som kort fortalt er høyt trykk på hjernen, fordi kroppen produserte for mye spinalvæske. Dette resulterte i at jeg hadde konstant hodepine, og slet med dette i et par år før legene fant ut hva det var. Årsaken til denne sykdommen kom av overvekt, og eneste utvei var å bli kvitt dette for å bli frisk.

Jeg var i en ond sirkel med konstant hodepine og minimalt med aktivitet. Bestemte meg etter mye om og men å ta kontakt med fastlege for å få sendt henvisning til sykehuset. Min daværende vekt var 123,6kg.

Slankeoperasjon. Var det virkelig dette jeg ville? Det var kjempe skummelt, men jeg hadde ingen andre alternativer.

Noen uker gikk og jeg fikk brev i posten om første time til vurdering. Jeg husker jeg var fryktelig nervøs. Hva gjør jeg hvis jeg ikke får noe hjelp? Timen kom og timen gikk! Husker fortsatt følelsen jeg hadde når jeg kom ut fra rommet. Lettelse og glede! Jeg skulle få operasjon! Hadde jeg ikke hatt den tilleggsykdommen jeg hadde, hadde jeg heller ikke kvalifisert til operasjon, selv om jeg var sykelig overvektig. Jeg skulle ta Gastric Bypass.

Nå begynte prosessen med undersøkelser, blodprøver, samtaler, kurs og forberedelser. Undersøkelsene jeg måtte igjennom var lungetest og gastroskopi. Jeg måtte ha samtaler med ernæringsfysiolog om matvaner og hva som var lurt å spise og ikke, både før og etter operasjonen. På kurset jeg måtte på var det mye informasjon om livsstilendring, mat, komplikasjoner og hva man kunne forvente seg etter operasjonen.

Det tok ca. 1 år fra henvisning ble sendt til jeg lå på operasjonsbordet. De 2 siste ukene før operasjonen måtte jeg gå på en såkalt "forkur" for å gå ned i vekt slik at leveren skulle krympe. Jeg gikk ned 7kg på denne forkuren.

Operasjonsdagen kom, og nervene var i høyspenn! Kom det til å gå bra? Hvordan kommer livet mitt til å bli etter dette? Gjør jeg det riktige? Utrolig mange spørsmål kvernet oppi hodet mens jeg lå å ventet i sengen på å bli trillet inn på operasjonssalen. Narkosen ble satt, og operasjonen ble utført. Jeg hadde fått min nye "minimage"!

På oppvåkningen slet jeg med mye smerter og høy puls, så jeg ble liggende der i mange timer, mens de andre som ble operert sammen med meg var oppe og i fin form. Jeg måtte ha mye smertestillende og oksygen den første natta, siden jeg hadde ekstreme luftsmerter, som førte til at jeg slet med å puste ordentlig.

Dagen etter ble formen noe bedre og jeg fikk mitt første måltid servert. En liten kopp med litt tomatsuppe. Jeg tror jeg klarte å få i meg 5 små skjeer med suppe før det sa stopp. Dag 2 etter operasjonen fikk jeg reise hjem. Jeg var sengeliggende i 4 dager pga luftsmertene.

Nå begynte det nye livet. Kiloene rant av, og bare på et par måneder hadde jeg gått ned nesten 20kg. Jeg begynte å bli mer aktiv, og orket å gå turer for å få trimmen. Hodepinen forsvant sakte men sikkert, og jeg begynte å nyte livet igjen.

De første dagene etter operasjonen kunne jeg kun spise flytende, før jeg etterhvert kunne gå over til moset. På flytende levde jeg på supper og yoghurt, og på moset kunne jeg spise det meste så lenge jeg kunne mose det godt nok. Skal innrømme at det ble en del potetstappe den tiden der. Enkelt og mettende for en minimage. Så kunne jeg begynne å spise vanlig kost igjen. Det var kjempe uvant å ikke orke så mye lenger, og jeg ble mett etter bare noen få gafler. Hodet ville ha mye mer enn magen, så dumping var noe jeg fikk en del i starten.

Dumping er noe slankeopererte kan få av å spise for stor mengde, for mye sukker eller fett osv. Det resulterer for min del i at jeg får hjertebank, høy puls, kaldsvette, kvalme og skjelvinger. Får noen ganger også såkalt "søvndumping", som er at jeg sovner nesten ukontrollert der og da. Det går som regel over etter 20-30 minutter.

Idag kan jeg spise det meste, så lenge jeg spiser lite. Enkelte ganger er det fortsatt vanskelig å styre seg siden det er så godt, men da får jeg også betale for det. Man er slankeoperert, men sjokoladen smaker fortsatt godt.

Nå, 6 år etter operasjonen, ligger jeg stabilt på rundt 70kg, og jeg stortrives. Jeg angrer ikke et eneste sekund, og jeg har vært kjempe heldig som ikke har hatt noen komplikasjoner. Jeg vet at det er mange som får tarmslyng og problemer med galleblære i ettertid, men der har jeg vært heldig å slippe unna så langt.

At slankeoperasjon er en enkel utvei? Nei, det er det absolutt ikke. Man må alltid passe på hva man spiser, man må ta kosttilskudd og B12 sprøyter resten av livet. Kroppen kjemper alltid for å komme tilbake til maksvekten. Ja, slankeopererte kan legge på seg igjen like lett som alle andre om de ikke klarer å holde på livsstilendringen. Slankeoperasjon er et hjelpemiddel og det er ingenting som gjør seg selv.

 

Fakta om slankeoperasjon:

Gastric bypass

Gastric bypass er en operasjonsmetode hvor en kobler ut en større del av magesekken og tynntarmen. Det blir kun en liten magesekk igjen (omtrent 30 ml).

Den lille delen av magesekken blir direkte koblet til tynntarmens mellomste del (jejunum). Du vil etter en slik operasjon få fort metthetsfølelse, du vil bare kunne spise små måltider og får dermed redusert vekten din.

Ettersom maten går forbi den første delen av tynntarmen (duodenum), absorberer kroppen færre næringsmidler og kalorier. Du må derfor ta B12 vitamin og andre vitaminer resten av livet. Du må også passe på nok inntak av kalk og jern.  Det blir også viktig at den maten du spiser inneholder de rette næringsstoffene. Du vil få god veiledning på hva dette innebærer både før, under og etter operasjonen.

https://www.overvektskirurgi.no/slankeoperasjon/slankeoperasjoner/gastric-bypass

 

Gastric sleeve

Gastric sleeve (gastrisk sleeve) er en operasjonsmetode hvor en fjerner ca 85% av magesekken og den nye magesekken blir som et rør. Dette gir et mye mindre volum i magesekken og metthetsfølelse oppnås raskere.

Det skjer ingen utkobling av tynntarmen og man unngår såkalt malabsorpsjon (dårligere næringsopptak)  i motsetning til ved gastric bypass. Påvirkning blir på opptak av B12 vitamin slik at du må få B12 vitamin resten av livet. Andre vitaminer, jern og kalk skal du stå på i 6 måneder etter operasjon.

Vektreduksjonen oppnår du ved at du spiser små hyppige måltider. Det blir viktig at den maten du spiser, inneholder de rette næringstoffene. Du vil få god veiledning på hva dette innebærer før, under og etter operasjonen.

https://www.overvektskirurgi.no/slankeoperasjon/slankeoperasjoner/gastric-sleeve

 

 Risiko ved overvektskirurgi - Komplikasjoner og bivirkninger

Generelle komplikasjoner ved begge operasjonsmetodene som er nevnt her, er sårinfeksjon, blodpropp, lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Dette kan behandles med gode resultater og gir sjelden varige mén. Som ved andre operasjoner kan man flere måneder etterpå få problemer med et arr som kan kreve behandling.

En stor svensk studie viste at risikoen for å dø innen 90 dager etter operasjon er 0,25 prosent, sammenlignet med 0,1 prosent ved enklere inngrep.

Lekkasje kan forekomme ved gastric bypass, spesielt i koblingen mellom magesekken og tynntarmen. Lekkasjeproblem kan også oppstå ved gastric sleeve-operasjoner. Blødninger kan forekomme etter begge operasjoner.

Omkring 3-4% av pasienter som får utført gastric bypass er utsatt for tarmslyng seinere i livet. Risiko for tarmslyng er ikke økt ved gastric sleeve.

Gastric bypass er en god operasjon for å løse problemer med syre refluks. Sleeve derimot kan føre til halsbrann. Hvis du ikke har vært mye plaget med halsbrann tidligere, er det liten fare for at dette blir langvarig problem. Diskuter dette med kirurgen.

 

Dumping

Dumping er en rekke symptomer som kommer som følge av matinntak hos personer hvor kost går fort inn i tynntarmen uten å bli behandlet tilstrekkelig i en magesekk. Tidlige symptomer på dumping,  vanlig 30-60 minutter etter matinntak kommer frem med kvalme, slapphet og uvelhet, diaré, søvnighet, svetting, økt hjertefrekvens og svimmelhet.

Sene symptomer ved dumping kan komme 1-3 timer etter måltid med vanlige symptomer som svetting, svakhet/utmattelse, svimmelhet, angst, nervøsitet, hjertebank, besvimelse, forvirring, diaré og lavt blodsukker.

Dumping er nokså vanlig etter gastric bypass, og forekommer også etter gastrisk sleeve.

Etter en slankeoperasjon kan du få mangel på B12, folinsyre, jern, kalk og D-vitamin. Alle pasienter som gjennomgår operasjonen anbefales å måle og følge opp disse verdiene ofte. Ekstra tilskudd av jern og B-vitaminer anbefales.

https://www.overvektskirurgi.no/slankeoperasjon/slankeoperasjoner/komplikasjoner

 

Tilfeldig artikkel:

Julehefter 2017

Julehefter 2017

Juleheftene er sponset fra Aschehoug, Cappelen Damm, Font Forlag og Vigmostad & Bjørke

Ingen jul uten julehefter og nå er årets utgaver kommet på plass i butikkene. Norge er i en særklasse når det gjelder julehefter. I følge Aftenposten, så har vi totalt 47 utgivelser å velge mellom. Her er et lite knippe. Det finnes mange andre også - Egmont sine hefter er ikke med i denne artikkelen.

Jeg har skrevet en liten kort kommentar om hva jeg synes om disse, men har ikke vurdert de opp mot hverandre.

 

 

 

Ernie

Vigmostad Bjørke

Serien blir tegnet av Bud Grace som er bosatt i Florida. Det startet med at han fikk solgt humortegninger til aviser og magasiner i USA. Dette gjorde at han fikk lyst til å vie seg til tegneserier. Ernie var lenge en "biserie" i Tommy & Tigern, men fikk sitt eget blad i 1996. Serien ble først og fremst populær i Norge og Sverige, i USA ble den litt for "barsk". De siste årene har serien mer eller mindre vært borte fra det norske markedet, men her kommer et gjensyn.

Klassiske tegneseriestriper, kanskje ikke så mye jul.


Jens von Bustenskjold

Vigmostad Bjørke

Jens von Bustenskjold, oftest bare kalt Bustenskjold, er en norsk, oppdiktet figur skapt av Sigurd Lybeck. Bustenskjold dukket først opp i Arbeidermagasinet på begynnelsen av 1930-tallet. I starten het han Jens Busthølet. Serien ble filmet på 50-tallet med selveste Leif Juster i hovedrollen, som den første og fortsatt eneste, norske tegneserien som er filmatisert. Julehefte med Bustenskjold har vært utgitt i flere tiår.


Jul der ingen skulle tro at nokon kunne bu - Oddgeir Bruaset

Vigmostad Bjørke

I dette stemningsfulle juleheftet forteller den tidligere NRK-programlederen flere historier om hvordan julen arter seg på avsidesliggende steder. Du kan blant annet lese om ringeren i Kvikne i Nord-Fron, hvor de i nærmere hundre år ringte inn julen en time for tidlig for at ringeren skulle få feire høytiden med familien sin, om trubaduren Trygve Hoff og hvordan hans nydelige «Nordnorsk julesalme» ble til, og om den nøysomme julefeiringen på den veiløse fjellhyllegården Kjeåsen, hvor julaften ofte ble tilbrakt mutters alene.

Fint hefte med fine historier. Deilig å lese litt annet enn tegnserier også. Rart og tenke på hvordan ting var i "gamle dager".


Julehefte

Aschehoug

 I jula skal alt helst være som det alltid har vært. Duften av julemat, skinnet fra stearinlysene, snøen som daler stille ned. Sangene og fortellingene som vi kjenner så godt, men aldri blir lei av.

Dette juleheftet passer for hele familien, og vil være med på å skape gode tradisjoner for årene som kommer. Med sanger og fortellinger av blant andre Astrid Lindgren, Tove Jansson, Alf Prøysen, Asbjørnsen & Moe og H.C. Andersen.

Veldig hyggelig julehefte med koselige historier, stemningsfulle bilder - og ikke minst noen kjære julesanger.

 


Juleminner

Font

Med dette vakre og nostalgiske juleheftet blir ventetiden før jul enda mer frydefull for store og små. Her får du et gjensyn med de fineste julefortellingene fra kjente og kjære forfattere som Alf Prøysen, Asbjørnsen og Moe, Charles Dickens, Leo Tolstoj, H. C. Andersen, og Elsa Beskow. Klassiske fortellinger om sjenerøsitet, glede og forventning kombinert med flotte illustrasjoner gir juleglede i alle aldre. I Aftenpostens test, fikk dette juleheftet terningkast 5. Nå har ikke jeg terningskast, men dette er et veldig annerledes julehefte i forhold til de "de vanlige" tegneseriene. Her er det mest tekst - avsluttende sjarmerende og koselige historier illustrert med julebilder. Veldig hyggelig lesestoff i førjulstida, dette heftet vil du ikke angre på at du kjøper.


Jul på utedassen

Cappelen Damm

Dette praktiske juleheftet - med hyssing i hjørnet slik at det er lett å henge opp på do - begynner å bli en klassiker. Dette er hefte nr 6 - alle uten opptrykk. Her blandes seriøse fakta med tegneserier, vitser på kanten og merkelige bilder av julete fenomener. Absolutt ikke et hefte for barn, men kanskje til trøst for dem som forspiser seg i jula og trenger en pause i fred og ro på do.

Morsomt julehefte - litt annerledes enn de "klassiske", minner meg om et vitseblad som var til salgs tidlig på 80-tallet kanskje, men som forsvant fra markedet igjen.


Kapteinens jul

Vigmostad Bjørke

Liker du tradisjonelle tegneserier, så er denne perfekt. Kapteinen, madammen og de to rakkerungene dukket første gang opp i et julehefte her i Norge allerede i 1911. Dette er dermed den eldste tegneserien i Norge som fortsatt utgis. Det første heftet ble utgitt på trøndersk og det fulgte med en liten "trøndersk-norsk" ordforklaring.  Handlingen foregår på en stillehavsøy som styres av en konge. Serien har aldri vært politisk korrekt. Kapteinen bruker hagle mot ungene, madammen selv vil skyte megleren ned fra skipsmasten med kanon. Her er både dyremishandling, daglig rundjuling av barn, offentlig korrupsjon, kvinneundertrykkelse og et svært foreldet syn på innfødte.

Knoll og Tott er alltid morsomt og et av juleheftene som man bare må lese i jula.


Latterlig god jul

Cappelen Damm

En nyskapning i den rike floraen av julehefter. Masse ekte julestemning. En solid samling familievennlige vitser og historier med jul- og vintertema, og skyhøy nissefaktor. Gåter, pussige fakta om alt som hører julen til, enkle fargeleggingsoppgaver for de minste.

Her er det mye å le av!


Mads galeste galning Don Martin flesker julen inn

Cappelen Damm

Don Martin (1931-2000) var i en årrekke en av de mest populære tegnerne i det amerikanske satirebladet MAD, hvor han fikk tilnavnet "MADs galeste galning". Han hadde en svært karakteristisk strek og en bisarr humor, og han underholdt, forskrekket, forbauset og gledet leserne med sine vanvittige tegninger, sin syke humor, og sine svært kreative lydord.

I mer enn 30 år var han med i hvert eneste nummer av MAD, og bidro mer enn noen annen til humormagasinets formidable fremgang i USA og resten av verden. Da norsk MAD gjorde syk humor til hverdagskost her på berget i 1981, ble Don Martin også her bladets mest populære tegner.

Dette var et blad jeg synes var veldig morsomt på slutten av 80-tallet, om det er like morsomt i dag, skal jeg ikke påstå - men det var allefall et artig gjensyn.


Nissens jul

Vigmostad Bjørke

Ingrid Elf er kjent for sine mange vakre og populære julekort, og i Nissens jul tar hennes velkjente strek og koselige tekst oss gjennom 24 hyggelige førjulsdager fulle av tradisjonelle juleforberedelser.

Koselig historie hvor du følger nissens forberedelser fram mot julaften med både kakebakst, lucia, grøtkoking og julebad og innpakking av julegaver. Koselige nostalgiske illustrasjoner.


Prøysens jul

Vigmostad Bjørke

Denne er redigert av og har forord av Elin Prøysen. Heftet er fylt med kjente og kjære klassikere som Teskjekjerringa spiser filipine, Julekveldsvisa, Fuggelbæin og andre "lørdagsstubber" fra Arbeiderbladet. Hvis du leser en fortelling hver dag i jula, så har du julestemning noen dager.

Historier fra Alf Prøysen er alltid koselig. Jeg "hører" alltid stemmen hans som leser historiene. Gir masse minner tilbake til barndommen.


Sølvpilen

Vigmostad Bjørke

Sølvpilen har en lang og stolt historie i Norge. Tegneserien er skapt av belgieren Frank Sels i 1965, og i 1971 fikk Sølvpilen sitt eget blad her i Norge. Sølvpilen og Månestråle har tilholdssted i Fredsdalen i Colorado; de er varme forkjempere for fred mellom blekansikter og rødhuder.

Årets julehefte byr på tre historier om den legendariske indianerhøvdingen Sølvpilen, hans blodsbror Falk, indianerprinsessen Månestråle og den tamme pumaungen Tinka.


Torbjørns Lien jul i Kollektivet

Vigmostad Bjørke

Her bys det på julestemning, men kanskje på en noe utradisjonell måte. Her kan du bl.a. lese mer om hva som skjer da moren til Tobben kommer for å feire jul med gjengen som bor i kollektivet. Heftet inneholder kun nytt materiell som ikke har blitt utgitt tidligere.

Artig og annerledes enn tradisjonelle julehefter.


Truls og Trine - Trollvinter

Cappelen Damm

 Truls og Trine er søsken og bor på en gård på landet. De elsker vinteren! Jo mer snø, desto bedre.


Snøplogmysteriet - høytlesingseventyr:
Fjøsnissen liker ikke vinteren. Vinter betyr kalde føtter og mye arbeid. Når fjøsnissens snøplog forsvinner, samtidig som snøen laver ned, blir det huskestue. Fjøsnissen får hjelp av Truls og Trine til å lete. Men de finner noe helt annet i skogen....

Trollvinter - tegneserie:
Det er travelt på gården der Truls og Trine bor. Alle er opptatt med forberedelser til julen. Barna finner noen merkelige skispor, som går på begge sider av et tre. Hvem eller ha kan lage slike skispor? En løper med trollski?

Koselig julehefte. Passer nok ikke for de aller minste, da det er mye detaljer.


Wumos gale verden

Vigmostad Bjørke

I dette heftet får du et innblikk i en politisk ukorrekt jul. Serien debuterte i 2001 og er skapt av standup-komikeren Mikal Wulff og filminstruktøren Anders Morgenthaler. Serien vant en dansk tegneseriekonkurranse og fikk fast plass i dagsavisen Politiken. I Norge trykkes serien nå fast i "Kollektivet-heftene". Den har også vært trykket i Dagbladet og Aftenposten.

Mange morsomme striper her.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

Les mer …

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.