Skip to main content

Kriminell aften:

Utdeling av bøkekrimprisen

Torsdag var det invitert til kriminell aften på Festiviteten i Larvik, hvor den aller første Bøkekrimprisen skulle deles ut. 84 personer var tilstede, og blant dem var flere forfattere og politifolk.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, oktober 2021

Bøkekrimprisen er en helt ny pris i år. Den er en veldig fin statuett utformet av kunstner Arne-Johan Rauan. Prisen deles ut til den forfatteren, som er født eller bosatt i Vestfold og Telemark, som juryen avgjør at har den beste krimboka. I tillegg til statuetten får de en pengepremie på kr 10 000,-.  Det er Forlagshuset i Vestfold v/Myriam H. Bjerkli som står bak dette.

Programmet startet med at Frode Eie Larsen bokbadet de tre nominerte for Bøkeprisen. De nominerte var Karin Fossum for sin bok Bakom synger døden, Kurt Aust for boka Hjertes mørke, Jørn Lier Horst for boka Sak 1569.

I bokbadet kom det fram at Bakom synger døden er Karin Fossums beste roman, og at det er en suveren pyskisk krimhistorie og den siste boka i serien om Konrad Sejer. Fossum debuterte i 1974 med en diktsamling. Evas øye kom i 1997, og der skjedde det et drap. Dermed havnet hun over i krimsjangeren.

Hjertes mørke er en historisk roman, og Kurt Aust sin beste bok. Aust kommer fra Danmark, men bor i Horten. Utenom sitt forfatterskap, er også Aust en ivrig "quizer". – Jeg vet veldig mye, men det er det å huske det, sier han, og publikum ler gjenkjennende.

Sak 1569 som er skrevet av Jørn Lier Horst viser Wisting i godt slag. Den er effektivt skrevet, og en troverdig historie. Horst er opprinnelig fra Bamle, men bor nå i Larvik. Bøkene hans utspiller seg i søndre del av Vestfold. Han fikk spørsmål om han noen gang hadde lyst til å ta livet av Wisting, og det hadde han ikke. Men han medgir at det begynner å gå mot slutten for han, han begynner å bli gammel. Han har nå gitt ut 16 bøker om Wisting, men det blir ikke den siste boka.

De tre nominerte ble spurt om de leser anmeldelsene som de får på bøkene sine, og om et godt terningkast eller en pris er det beste å få.

Aust svarte at en pris betyr mest. – Terninger er mer flyktige, utdypet han. Fossum kunne fortelle at hun leser alle anmeldelser nøye, og at det ikke var like lett om hun fikk en 2'er. Det hadde skjedd at hun fikk kritikk for dårlig research i en bok, men den boka hadde hun hatt 3 fagpersoner til å lese gjennom. – Vi gjør research, fortalte hun. Horst leser anmeldelsene, men han har sluttet å bry seg. –Jeg har et avslappet forhold til dem, sa han.

Foto: Anne Lise Johannessen

Deretter ble det servert middag mens praten gikk høylytt blant deltakerne. Dagens middag var marinerte kyllingfilet fra Eng-fugl med urtestekte poteter, rotgrønnsaker og urtesaus.

Myriam H. Bjerkli og Hanne Kristin Rohde var de neste som tok plass på scenen. Bjerkli skriver krim fra Sandefjord/Kodal. – Jørn har tatt sørdelen av Vestfold, så da flyttet jeg meg til nord, til skog og vann, sa hun. Hun røpet også at hun ikke er så veldig glad i politi. Hun synes det er viktig å få fram de som lever litt på siden av samfunnet, og stiller spørsmålet: Hvorfor blir noen ofre og noen drapsmenn?

Bjerkli har selv lest bøker fra hun var 5-6 år. Hun deburterte i voksen alder med en barnebok, men fant ut at krim hadde flere lesere enn barnebøker.

Rohde derimot er veldig glad i politiet, og er stolt av dem. Hun er utdannet jurist, og har jobbet i politiet. Etterhvert ga hun hovedpersonen Vilma sin egen jobb, mens hun selv ble forfatter på heltid. Rohde har et sommerhus i Helgeroa hvor hun tilbringer en del tid.

 – Jeg ante ikke at jeg skulle bli forfatter da jeg var barn, sa hun. Det var også en tilfeldighet at hun faktisk ble forfatter. En redaktør hadde vært innom henne og gitt henne visittkortet sitt, og da Rohde trengte en forandring, tok hun kontakt.

Bjerkli og Rhode er enige om at det finnes mange slemme menn, og om det er kvinnlige gjerningsmenn i bøkene, så er de ofte giftmordersker. Det høstet de latter for. Begge kjønn er gode med hersketeknikker, sa de.

De ble spurt om de har blitt påvirket av Anne Holt, som gikk foran og brøytet vei i krimverdenen. Bjekli svarer at hun har lest det meste av henne med stor glede, men det har ikke påvirket henne. Hun drømmer om å bli like god som Karin Fossum.

Bjerkli startet Forlagshuset i Vestfold i 2007 for å gi ut sin egen bok, men begynte da daglig å få tilsendt manus fra andre forfattere. I dag har hun 200 forfattere, og 300 bøker i "stallen".

Rhode fortalte at hun synes at livet blir litt mer intenst når ikke alt er planlagt. Hun synes det har vært hyggelig å være hjemme i pandemien, og møte folk digitalt. – Pandemien har lært meg at det finnes flere muligheter, sa hun. Hun har dessuten mottatt hatbrev om at hun er arrogant og bør skamme seg, og at det ikke går ann å ha så dårlig selvinnsikt. Disse kom da hun uttalte seg om at Wilma nå tar litt over for Harry Hole, da han har litt for store alkoholproblemer.

Foto: Anne Lise Johannessen

Til dessert ble det servert Pavlova med friske bær, og igjen økte støynivået betraktelig, da deltakerne hadde interessante samtaler rundt bordene.

Så kom Anne Holt og Jørn Lier Horst på scenen. Holt sa at hun synes det er hyggelig å få gode anmeldelser når hun føler at en anmeldelse er slik at det er tydelig at anmelder har forstått boka slik den er ment å være.

Horst snakket litt om bokprosessen. Når han får anmeldelser på en skrevet bok, så er han allerede langt ute i prosessen med et nytt manus, så det blir på en måte en litt rar følelse. Dessuten hver gang han er på slutten av en bok, dukker det opp en ny idé som er bedre, og da er det bare å begynne på en ny bok, fortalte han.

Holt var veldig morsom å høre på, og hun sa at hun selv er litt overrasket over at Hanne Wilhelmsen kom tilbake. Hun sa at hun ikke treffer andre mennesker så ofte. – Og så sier jeg alltid nøyaktig det jeg mener, sa hun. – Jeg sier ikke alltid det jeg mener, kommenterte Horst med et smil. Holt sa: – Jeg er blant de 1 % mest introverte på den vestlige halvkule, og jeg elsker det. Hun har fått ros for at ingen andre beskriver damer så godt i bøkene sine som Anne Holt. – Nei, når man er 62 år og har kikka på damer hele livet, så blir det sånn, fortsatte hun og lo.

Foto: Anne Lise Johannessen

Til slutt var det klart for å dele ut Bøkeprisen. Juryen har bestått av mangeårige bokhandler Karen Johanne Nordskog ( juryleder), krimforfatter, redaktør og litteraturarrangør Glenn Johansen, journalist, redaktør i Litteraturgarasjen og forfatter, Astrid Borchgrevink-Lund og forfatter og journalist Svend Einar Hansen. Krimforfatter og bokblogger Geir Tangen var varamedlem.

"Vinneren er en av de aller beste forfatterne, og er en språklig nytelse å lese. Det er en suveren psykisk krimbok, og det er et farvel med en etterforsker. Boka har skyhøy kvalitet,  er noe av begrunnelsen som leses opp."

Vinneren av Bøkeprisen ble Karin Fossum.

Foto: Anne Lise Johannessen