Skip to main content

Kokkelimonke

  • Anne Lise Johannessen
:Spillet er mottatt for vurdering fra TacTic:

Spillet er sponset for vurdering av TacTic

Endelig en ledig fredag, og vi inviterte igjen til spillekveld. Denne kvelden var også Kent Solheim - mannen bak bloggen Stepappahjerte med på spillekvelden. Han ordnet så hele gjengen fikk spise pizza sponset av Pizzabakeren. Det smakte veldig godt - og gjorde at vi var opplagte og fulle av pågangsmot til å spille noen spill.

Spillet vi valgte å starte med heter Kokkelimonke. Det er et bløffespill hvor man får opplest et ord som du sannsynligvis ikke har hørt før. Ordet skal du forklare skriftlig. Poenget er å få de de andre spillerne til å tro på akkurat din forklaring. Det blir det poeng av.

Ordet Kokkelimonke kan i følge Wikipedia bety «(avtalt) lureri», «triksing» eller «intrigespill», og brukes i uttrykk som «å drive med kokkelimonke».

Forlaget beskriver spillet slik:
Kokkelimonke Brettspill er et underholdende bløffespill, der man forsøker å få de andre spillerne til å tro på de mest utrolige og oppfinnsomme usanne forklaringer. I hver omgang leses et spørsmål, som alle spillerne skal svare skriftlig på. Ofte blir svarene helt utrolige.

Høydepunktet kommer når alle svarene blandes, inkludert det riktige svaret, og alternativene leses høyt. Her er det viktig å ikke la ansiktsuttrykket røpe hvilket svar du har gitt. Deretter skal alle spillerne gjette hvilket svar som er det riktige. Spillerne som har gitt de mest populære svarene får flytte fremover. Du kan gi så gale, utrolige, eller saklige svar du vil - alt er tillatt. Det viser seg ofte at et saklig og grundig svar likevel er feil!


I spillereglene står det at maks antall spillere er åtte. Denne kvelden var vi ti spillere. Vi lånte derfor to spillebrikker av et annet spill og satset på at det også ville fungere med flere spillere. Det gikk greit det, men det blir nok bedre flyt når man er litt færre spillere.


Hver runde har en leder som har ansvar for runden. Personen skal ikke være med å gjette, men skriver den riktige forklaringen på en lapp og samler inn de andre. Lederen leser opp alle og man stemmer på det man tror er riktig. Lederen fordeler ut poengene.

Spillet er et morsomt familiespill som passer for alle som kan lese og skrive.  Det er veldig morsomt å være kreativ med å vri hjernen til å komme opp med forklaringer som du tror de andre vil tro på. Og så er det latterlig gøy å høre noen av de andres forklaringer. Og det er ikke alltid lett å ha "pokerfjes". Noen er flinkere enn andre, og dette førte til mye fnising og til og med et par latterkramper.

Ordene er vanskelige, men det er noe av poenget. Det hadde ikke vært så morsomt om det var ord som de fleste kjente til.

I følge de yngste spillerne finnes også en lignende utgave av spillet som nettspill, så da kan du teste det ut før du går til innkjøp av det.


Jens startet som spilleleder i vårt spill. Ordet han trakk var Skalm. Veldig lett, ikke sant? Løsningene var mange og kreative:

1. "Samme som Skam fra NRK hvor serien består av Nora, William, Vilde, Chris, Eva etc".
2. "Spisst våpen fra vikingtiden".
3. "Nesten det samme som halm, dvs hoppe i halmen - bare at det forbindes med skam".
4. "En form for hinne som legger seg på utsiden av gnagsår".
5. "Det betyr at man skammer seg over å være kvalm".
6. "Det betyr at man skal på et møte".
7. "Et tynt trestykke under spikerhodet".
8. "Vikingenes sko/støvler".
9. "En korntype som er vanligst i Sør-Sverige. Brukes ofte i en bestemt brødtype".
10. "Skall som detter av huden".

I denne runden var det svar nr 9 som fikk flest stemmer, deretter nr 2 og nr 8. Nr 10, 6, nr 4, nr 3 og nr 2 fikk ingen stemmer. Det riktige svaret var nr 7.

I en av de andre rundene var Fred Are spilleleder. Ordet var Fillepeller. Her er svarene spillerne kom opp med:

1. "Et gammelt uttrykk fra da man ikke alltid hadde råd til nye stoffer".
2. "Et menneske kledd i filler som peller på andre".
3. "En romersk hersker som samler på filler. Det ble sett på som rikdom".
4. "En type skrukketroll".
5. "En kresen person".
6. "Et redskap man plukker bær med".
7. "Et sy-redskap".
8. "En som plukker ut tepper fra Østen til eksport".
9. "En som samler stoff til veving".
10. "Dobbeltrenset sprit".

Riktig svar var her nr 10.

 

Dette spillet er levert fra TacTic.

Selv om jeg har fått spillet for uttesting, er artikkelen skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg har ingen økonomisk kompensasjon for omtalen.