Skip to main content

Alle mine barn, kom hjem

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: May Lis Ruus
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Det er i en barnehage i Bergen denne historien starter. Det er surt vær med vind, hagl, slaps og vannpytter på bakken. Bak gjerdet er barna ute og leker. Én etter én blir de hentet, men tre blir igjen. Det har noen sørget for. Disse tre bor hos fosterforeldre, men nå skal de hjem...

En times tid senere skal barnehagestyreren, Mette hjem. Da ser hun at Chrisander fortsatt er igjen på avdelingen, han sitter og maler med rødmaling – eller er det blod? Og hvor er de to søstrene hans? Det er Brita som har senvakt denne dagen. Mette ser henne ingen steder.
– Brita sover, sier Chrisander.

De to søstrene hans er tydeligvis hentet, men ikke av fosterforeldrene. Lise Lotte Mehl blir tilkalt for å ta seg av gutten fram til de får kontroll på saken.

Lise Lotte er barnevernspedagog, og det er hun som har funnet fosterhjemmet til de tre søsknene. Lise Lotte var tidligere gift med Tom. Da hun fant avslørende materiale på pc'en hans, ble han dømt i en alvorlig straffesak, og nå sitter han i fengsel. Sammen har de datteren Iselin på tolv år.

Dette er en av Cappelen Damms seriebøker, innenfor sjangeren psykologisk krim. Med "Alle mine barn kom hjem" har forfatteren skrevet sin første krimbok. Boka er den første av fire planlagte om barnevernsansatte Lise Lotte Mehl, hvor hun stadig trekkes inn i bergenpolitiets saker.

Bokas tittel "Alle mine barn kom hjem" er et utdrag fra en barnesang, og det passer jo perfekt her.

Historien er lettlest, spennende og engasjerende med et billedlig språk. Kanskje blir det litt mye å holde styr på med mange fortellerstemmer, men jeg ser at det er nødvendig i denne historien. Selv om noe er forutsigbart, så er det også noen overraskelser underveis, og man er aldri trygg på hvem som er til å stole på.

Forfatteren forteller i et intervju hos "Serieliv" at saken er oppdiktet, men har likhet med andre saker, og at den kunne ha skjedd i virkeligheten. Hun forteller videre at saken er lagt til hennes eget nærområde, men at hun også har blitt inspirert av hus, steder og leker fra egen oppvekst.

Fin bok som jeg absolutt anbefaler, selv om den ikke klarer å klatre helt opp til femmeren på terningen.


Terningkast: 4+

 

Hvis dere har lyst til å møte forfatteren, så kommer hun til Osterøy, på krimfestivalen,
den siste helga i september/første i oktober.

 

Forfatter: May Lis Ruus
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 368
Format: Pocket
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

En sen ettermiddag sitter en fireåring alene i barnehagen og fingermaler på veggen. Han tegner en familie og et hus. Men rødfargen er ikke maling. Det er blod som stammer fra barnehageassistenten som ligger livløs på gulvet ved siden av ham. Da han blir funnet, er hans to yngre søstre som sunket i jorden, og politiet i Bergen frykter at de er blitt bortført.

Lise Lotte Mehl er barnevernspedagog og jobber som familiekonsulent, blant annet for fosterhjemmet til søskenflokken. Etter at Lise Lottes ektemann ble fengslet og dømt i en alvorlig straffesak, har hun kjempet seg tilbake til et normalt liv. Men da det viser seg en sammenheng mellom de to sakene, truer fortiden med å innhente henne …

Et annet sted forsøker en hardt prøvet mor å finne tilbake til sine barn.

Alt hun ønsker, er å samle familien sin og gjøre den hel – én gang for alle.
Om forfatteren:

MAY LIS RUUS (f. 1968) er født og oppvokst i Bergen, og har arbeidet som webdesigner og grafisk designer før hun ble forfatter. Hun er utdannet i fagene arkeologi, psykologi og sosialantropologi, og har gått på kunstskole. Hun er kjent for romanseriene "Nattmannens datter", "Papirslottet", "Tidløs" og "Blåmåne". Hun har også skrevet tobindsromanen "De fremmede".

 "Alle mine barn kom hjem" er hennes første bok i en planlagt krimserie om barnevernspedagog Lise Lotte Mehl. Alle bøkene er frittstående.. Forfatteren har selv vurdert å bli beredskapshjem, men planene ble lagt på "is". Tematikken ga henne inspirasjon til å skrive denne boka.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Cappelen Damm