Skip to main content

Merkedager

Tror du ikke på påskeharen?

| Anne Lise Johannessen

I dag på selve påskeaften kommer påskeharen. Tror du ikke på han? Her har du beviset. Påskeharen finnes!!!

Biff og Blow-dagen

| Susann Laache

Gruer du deg allerede? Her får du tips - tips for å slippe unna!

Nå er det nytt år med nye merkedager. Valentine, farsdag, St.Hans, Morsdag og ikke minst verstingen av den alle Biff og Blow-dagen. Den 14. mars. Jeg vet det heter blowjob-dagen. Jeg syns bare Blow ble litt morsommere.

Påskeegget

| Mari Linvik Nesje

Påskeegget har en lang tradisjon i Norge, både det ekte egget og det av sjokolade. Egget er et tegn på spiren til nytt liv. Noen steder i verden er dekorering av påskeegg en ren kunstart.

Juletreet

| Anne Lise Johannessen

I 1822 kom skikken med juletre til Norge. Skikken kom via Danmark og Tyskland, og i begynnelsen var det bare storbønder, prester og andre "fine folk" som hadde juletre. Noen synes også det var "synd" å ta inn et tre i stua, det tok oppmerksomheten bort fra julens egentlige budskap. Fra 1915 antar man at juletre var helt vanlig i de norske hjem.

17. mai

| Anne Lise Johannessen

17. mai (som er den 137. dagen i året) er nasjonaldagen til Norge. Grunnen til at vi feirer akkurat denne dagen er fordi kong Christian Frederik underskrev landets grunnlov 17. mai 1814. (Den ble vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll dagen før).

Påsketradisjoner

| Mari Linvik Nesje

Påsken er tida for egg og kyllinger, skiturer, appelsiner og kvikk-lunsj. Vi spiser egg til påskefrokosten, vi smører oss med solfaktor og strever oss opp i fjellet, og når vi kommer ned til hytta igjen, koser vi oss med påskekrimmen, enten på TV eller i ei bok.

Påskeharens opprinnelse

| Mari Linvik Nesje

Dette er en historie fra den greske mytologi.

Julekort

| Anne Lise Johannessen

Når det er jul sender vi julekort til venner og familie. Denne tradisjonen har vi hatt siden 1843 - da tegnet engelskmannen John Horsley verdens første julekort.

Det første julekortet i Norge ble postlagt i 1870, men først på begynnelsen av 1900-tallet ble denne skikken vanlig.

Julebukk

| Anne Lise Johannessen

Før i tiden var en julebukk rett og slett en bukk som ble slaktet til jul for godt år. Senere ble julebukk brukt om en person som gikk omkring i julen med en bukkemaske og lodden fell på seg. Når barna i våre dager går rundt på besøk til folk, kler de seg ut til det de har lyst til, ringer på dørene og synger julesanger for de som åpner. Skikken er antageligvis mer utbredt på landet enn inne i byene.

Lucia

| Anne Lise Johannessen

Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne.

Hvorfor feirer vi påske?

| Mari Linvik Nesje

I dag feirer vi påske for å minnes at Jesus ble korsfestet og drept, og sto opp igjen fra de døde. Men jødene hadde feiret påske i over 1000 år før Jesus ble født, så den opprinnelige påsken hadde ingenting med Jesus å gjøre.

Advent

| Anne Lise Johannessen

Advent er en tid der mange aktiviteter bygger opp under det nære sosiale godt rammet inn med varme og lys. Familien kommer sammen og tenner adventslysene, alt etter hvilken søndag det er. Mange steder holder man ennå gamle tradisjoner i hevd, f.eks. med høytlesning av julefortellinger o.l.

Farsdag

| Anne Lise Johannessen

Den andre søndagen i november er det farsdag for alle fedre i hele landet. Vi i Norge har nemlig bestemt at dette skal feires på denne tiden av året, mens i andre land feires det på forsommeren.

Halloween

| Anne Lise Johannessen

Natten før allehelgensdag blir kalt halloween. Det betyr egentlig ”Hellig Aften”, og blir feiret kvelden den 31.oktober.

St. Hans

| Anne Lise Johannessen

23. juni er det St Hans-aften. Det finnen mange tradisjoner og gammel overtro knyttet til denne dagen. Navnet St. Hans stammer fra Johannes som i følge Bibelen ble født den 24. juni. Helt til året 1770 var denne dagen en helligdag. I Norge feirer vi st. Hans den 23. juni.

Valentinesdag

| Anne Lise Johannessen

Har du fått et kort en gang som er signert ”Fra din Valentin”? Du har kanskje lurt på hvem denne Valentin var og hvorfor vi sender kort som vi undertegner med hans navn akkurat i februar. Opprinnelsen til skikken er noe uklar, det finnes flere forskjellige forklaringer.

God jul på mange språk

| Anne Lise Johannessen

Lurer du på hvordan du sier 'God jul' på f.eks. japansk? Du kan finne ut det her.

På tide å finne fram jula

| Lise Soleng

Etter å ha klatret på loftet, å nesten knekt nakken i taksperrene, fant jeg julepynten. Esken fra i fjor, unnskyld eskene fra i fjor. De lå der de alltid ligger - feil plassert! Så jeg tilbrakte mange lange minutter på å lokalisere meg frem blant alle de tingene man aldri får kastet. Men jeg fant dem jo til slutt. Like stolt som en hobbyfisker, hoverer jeg og med min fangst.

Morsdag

| Anne Lise Johannessen

Morsdagen som er den andre søndagen i februar er en fin anledning til å gi din mor, bestemor eller andre mødre du kjenner en koselig oppmuntring i hverdagen. Morsdagen er opprinnelig en amerikansk oppfinnelse.

Hverdagsnett er en uavhengig nettside/-magasin laget på et ideelt formål. Hverdagsnettmagasinet er et digitalt magasin underlagt nettsiden.

Redaktør for begge: Anne Lise Johannessen

Hverdagsnettmagasinet | Nettsiden Hverdagsnett

 

De to nyeste utgavene