Skip to main content

Kartografen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Anette Hemming
Leseeksemplar fra Aschehoug

Tobarnsmoren Lisbet er nyskilt. Det er kveld, og barna er i ferd med å legge seg. Datteren, Ulrikke mener at hun hører noe i første etasje, men alt virker urørt når Lisbet sjekker.

Dagen etter ser Lisbet et ark som henger på vinduet. Da hun tar det inn, ser hun at det er et håndtegnet kart – og det ligner hennes eget kjøkken. I midten er det et rødt kryss.

Barna drar på hyttetur med faren, Henrik. Første morgen på hytta, våkner han grytidlig. På mobilen har han fem ubesvarte anrop, og to beskjeder: "Det er politioverbetjent John Presvik i Oslo politidistrikt. Jeg ønsker å snakke med Henrik Herdstad. Ring tilbake så snart du har mulighet. Takk."

Henrik tenker på dumme ting han har gjort med gutta på jobben, med damer, pulver og litt for ville fester. Det må jeg benekte, tenker han idet telefonen ringer igjen. Han tar den. De har funnet en død kvinne, og det har grunn til å tro at det er Lisbet, sier politiet.

Veldig bra debutbok fra forfatteren. Teksten glir smidig framover i passe oppdelte kapitler, og med et fint billedlig språk. Hovedpersonene har hver sine kapitler, og det veksles mellom nåtid og fortid.

Forfatteren har funnet på et bra plott som fungerer. Hun klarer å holde spenningen oppe gjennom hele historien, men det skal sies at enkelte ting er ganske forutsigbare. Hvis vi ser bort fra det, vil jeg påstå at historien ikke har særlig mange dødpunkter.

Anbefaler gjerne denne boka videre.

Terningkast: 5


Forfatter: Anette Hemming
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 454
Format: Forhåndseksemplar
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken.

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor.

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.


Om forfatteren:

Anette Hemming (f. 1990) er fra Bærum. Hun har studert ved Handelshøyskolen BI og jobber med web og digital markedsføring. Kartografen er hennes debut som forfatter.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspukt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Aschehoug